בגרות במדעי החברה
השלמת בגרויות במדעי החברה
מקצוע בחירה. רמה מוגברת – 5 יחידות לימוד. ניתן גם לעשות ברמת 3 יחידות לימוד. הבחינות נערכות במועדי קיץ בלבד.
הציון בתעודת הבגרות במקצוע מדעי החברה, 5 יח"ל ניתן כצרוף של 3 מבחנים (מדובר בנבחני משנה או נבחנים אקסטרניים – לא בתלמידי תיכון, שם יש שוני מסוים שאינו רלוונטי לך).
מבחן אחד ברמת 2 יחידות לימוד מבין מקצועות הבגרות – סוציולוגיה, פסיכולוגיה, מדעי המדינה או כלכלה.
מבחן שני ברמת 2 יחידות לימוד מבין מקצועות הבגרות – סוציולוגיה, פסיכולוגיה, מדעי המדינה או כלכלה.
מבחן שלישי ברמת 1 יחידת לימוד במקצוע – מתודולוגיה ("שיטות מחקר").
ז"א שחובה להבחן בשניים מארבעת מבחני הבגרות: סוציולוגיה-פסיכולוגיה-מדעי המדינה-כלכלה, לכך יש להוסיף את מבחן הבגרות במתודולוגיה.
אם למדת ונבחנת בבגרות, בזמן התיכון, במקצוע – ניתן בידך לעשות שיפור בגרות כל אחד משלושת הציונים (אם כי בזמן התיכון נאלצת לעשות עבודת גמר ברמת 1 יח'ל ולא את מבחן הבגרות במתודולוגיה. לכן, אם ברצונך לשפר את הציון בעבודת הגמר – תצטרך להחליף אותו במבחן במתודולוגיה).
שלוש בחינות הבגרות נערכות בימים שונים (אם כי יתכן שמבחן הבגרות במתודולוגיה "יוצמד" למבחן אחר במדעי החברה) והבחינה, כאמור, מוצעת רק במועד קיץ של בחינות הבגרות.
ניתן להבחן בחלק/כל המקצועות (מרשימת הארבעה) ברמת 3 יח"ל.
אי אפשר להבחן ברמת 3 יחידות במקצוע אחד ולהוסיף לו מבחן בגרות ממקצוע נוסף מהתחום, ברמת 2 יחידות.
ההיבחנות בבגרות ב-3 יחידות היא, בין השאר, לצורך השלמת מספר היחידות בתעודת הבגרות ל-20-21 אם, לדוגמא, מסיבה כלשהי יש לך את כל יחידות החובה אבל המוגבר הוא מקצוע חובה (תנ"ך/ספרות/הסטוריה – לדוגמא) ונוצרה בעיית מספר יחידות כולל לזכאות לתעודת בגרות.
מקצוע מדעי החברה מאוד מעניין בזמן הלימוד, אטרקטיבי, מגובה בעשרות דוגמאות מחיי היומיום, בוחן סוגיות שנמצאות בראש סדרי העדיפויות האישיות של כל אחד מאיתנו וגורר ויכוחים אין ספור בכיתות.
מבחן בגרות בסוציולוגיה – 2 יחידות לימוד
נלמדים, בין השאר, נושאי ליבה כגון: תרבות ("השכל הישר", הלם תרבות, סטריאוטיפים, יחסי גומלין,אינטראקציה סימבולית, התיאוריה הפונקציונליסטית, קונפליקט ערכים, סוגי שפות, "מגדר", טקסי חינוך וטקסי מעבר, "אתנוצנטריות", "יחסיות תרבותית", אסטרטגיות השוואה ועוד…ועוד…), קבוצות ("ראשוניות ומשניות", יחסים ראשוניים, גורמי לכידות בקבוצה, קבוצות התייחסות, קבוצות שייכות, מערך סטטוס, קונפליקט סטטוס, קונפורמיות, סטיה, סוגי מנהיגות, "מעתק נטילת סיכון" ועוד…ועוד…), משפחה ("גרעינית" ו"מורחבת", יחסיות המשפחה, סוגי משפחה, פטרילוקליות, מונוגמיה, ביגמיה, יחידת שייכות, משפחה מסורתית ומשפחה מודרנית, גירושין ועוד…ועוד…), חיברות ( "האני במראה", "נטילת תפקיד", "אחר משמעותי", סוכני חיברות, תהליך ההתבגרות, קבוצת השווים, חיברות מקדים, חיברות לתפקידי מין, חיברות למקצוע ועוד…ועוד…) ועוד.
מעניין, מגרה את המחשבה, מראה ש"אצל כולם זה אותו דבר" ונותן מבט פנורמי מעניין על החיים.
מבחן בגרות בפסיכולוגיה – 2 יחידות לימוד
בתיאור המקצוע באתר מדעי החברה שבפורטל משרד החינוך נכתב (ציטטה מאת ג'ון רוקפלר):
"…היכולת להתמודד עם אנשים היא מצרך בר קניה כמו סוכר או קפה ואני משלם תמורת היכולת הזאת יותר מאשר תמורת כל דבר אחר על פני האדמה…".
אז… קחו את זה לאן שאתם רוצים אבל… רוצה לנהל? רוצה להבין אנשים? רוצה להבין התנהגות? פסיכולוגיה!!!!
לימודים לקראת בחינת הבגרות בפסיכולוגיה (2 יח"ל) מדגישים את טיב האינטיליגנציה ומדידתה, גורמי ההנעה והריגוש ותיאוריות בנושאי גיבוש אישיות, למידה והתפתחות.
בין השאר נלמדים מושגים ותיאוריות כגון : פסיכולוגיה התפתחותית, פסיכולוגיה חברתית, בשילה, למידה, תהליכי עיבוד, התניה קלאסית, תגובה מותנית, גירוי מותנה, הכחדה, עונש, חיזוק מלא, למידת בריחה, תהליכים מתווכים, שלב האזעקה, שלב התשישות, מנגנוני הגנה, אישיות, כוחות מניעים, עקרון המוסר, "האני העליון", נוירוטיות, סובלימציה, שלב פאלי, טיפוס אוראלי, הומניזם, הוליזם, הגשמה עצמית, רפלקס, חיקוי, תפקוד סימלי, נחיתות, טשטוש זהות, חשיבה חברתית……… ועוד, ועוד….
אין… אין על הקורס. מרתק, מרחיב דעת, לומדים המון ובעיקר כשתיסעו להורים תתחילו לנתח אותם בארוחת שישי.
מבחן הבגרות במדעי המדינה – 2 יחידות לימוד
לאורך השנים, ולנו יש לא מעט כאלו עם חבר'ה כמוכם, נראתה הבגרות במדעי המדינה כמקור סבל מתמשך לסטודנטים. דיברנו, הסברנו, התחננו, שלחנו שליחים, נשבענו, שידלנו וכלום. רק דבר אחד עזר – אלה שעשו את הקורס ו…. הציונים. ללקק את האצבעות. ממש ככה.
תאמינו לנו…..מנסיון…. שם יש את כל התשובות. באמת!
אריסטו..מקיאבלי..הובס..לוק..רוסו..מונטסקייה..הגל..קארל מארקס (!!- זה אישי)..לנין.. "מקור הציות".."האדם הפוליטי"..קומוניזם..פאשיזם..אומה וגזע של היטלר.. הצהרת העצמאות של ארצות הברית..
בקיצור, כדברי חברנו וידידנו הותיק דוד צור : הם לא רוצים שתדעו! הם פשוט לא רוצים שתדעו! לכן אומרים לכם ש: זה לא מקצוע! מה יש לעשות עם זה? ועוד..ועוד..
מבחן הבגרות בכלכלה – 2 יחידות לימוד.
כאן כמעט ואין מה להציג. הדברים ברורים, למדת-ידעת, לא קשה כמו שכולם חושבים ואפילו לא מסובך (תלוי מי המורה, כמובן. אם הוא "חרשן" או לא).
כדי שנדע היכן טעו הכלכלנים – צריך לדעת על מה הם מדברים.
כמות הבכי בכיתות חורגת מגבול הדציבלים המותרים ברעש, אבל כך גם אחרי קבלת ציוני הבגרות.
….המחסור, עקומת התמורה , יתרון יחסי והתמחות, חשבונאות לאומית, ביקוש והיצע, שוק בתנאי תחרות משוכללת, פונקציית הייצור, מחיר השוק, המפגש שבין ביקוש והיצע, פונקציית קביעת המחיר, היחידות הכלכליות, תקציב הממשלה, מדיניות פיסקלית ומוניטרית, מאזן התשלומים, מסחר בינלאומי, כסף ובנקאות, שוק המט"ח, גרעון, מדד גיני, מיסים ישירים ועקיפים, עודף/גרעון במאזן התשלומים, תוצר, תוצר מקומי גולמי, תוצר מקומי נקי, תוצר לאומי גולמי, שיווי משקל, מדיניות פיסקלית, מדיניות מוניטרית, אינפלציה, דיפלציה, נטיה שולית לחסוך, נטיה שולית לצרוך…… ועוד.. ועוד….
מבחן הבגרות במתודולוגיה – 1 יחידת לימוד (השלמה לרמה מוגברת)
יחידת הבגרות במתודולוגיה עוסקת כל כולה בשיטות מחקר במדעי החברה וההתנהגות.
תכנית הלימודים עוסקת בנושאים כגון : חשיבות המחקר במדעי החברה וההתנהגות, מאפייני המחקר- בעיותיו והתחליפים לו, שאלת המחקר, השערות ובדיקתן, משתנים תלויים ובלתי תלויים, קשר סיבתי וקשר מתאמי, מושגי הנומינליות והאופורציונליות, מחקרים כמותיים ומחקרים איכותיים, מושגי "תוקף" ו"מהימנות". ה"חרשנים" ילמדו לארגן נתונים, לקרוא נתונים מלוחות וגרפים, לפלג נתונים באמצעות אחוזונים, מדדי פיזור ומרכוז ומדדי קשר בין משתנים.
דפים נוספים שרלוונטים לנושא:
השלמת בגרויות, כל מה שרציתם לדעת על בגרות, לימוד בגרות אצלנו, חטיבת המידע והיעוץ.